Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Ενάντια στην ρατσιστική βία


Αυτή είναι μια φωτογραφία του Αιγύπτιου μετανάστη Αμπουζίντ Μουμπάρακ που νοσηλεύεται με σοβαρά κατάγματα στην χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Ευαγγελισμός μετά την ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε ο ίδιος και τρία ξαδέρφια του στο σπίτι τους στο Πέραμα. Η ρατσιστική βία έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου: ενδεικτικά, έχουν καταγραφεί επιθέσεις στην Καλλιθέα (εδώ και εδώ), την πλατεία Νέας Σμύρνης, τον Άγιο Παντελεήμονα, το Νέο Κόσμο, τον ΗΣΑΠ (εδώ, εδώ και εδώ), την οδό Πατησίων, τις οδούς Πειραιώς και Κωνσταντινουπόλεως (εδώ και εδώ), τη Νέα Ιωνία, τη Νίκαια και το Σχηματάρι, τα Βασιλικά Ευβοίας και τη Ναύπακτο.

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα έχει ζητήσει στο πλαίσιο της εκστρατείας του Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ! ξεκάθαρη θέση ενάντιον της ρατσιστικής βίας, αλλά και εναντίον του καθεστώτος ατιμωρησίας και της ανοχής που την ενισχύουν. Και ως προς αυτό το καθεστώς, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των συνεχών αναβολών της δίκης για ρατσιστική επίθεση με μαχαίρι και θύματα τρεις Αφγανούς μετανάστες, ένας από τους οποίους με σοβαρά τραύματα στο θώρακα, για την οποία κατηγορούμενοι είναι δύο άτομα και μια υποψήφια βουλευτής της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Δείτε τα σχετικά δημοσιεύματα εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Στην περίπτωση της ρατσιστικής επίθεσης στο Πέραμα, έχουν συλληφθεί 6 άτομα που αναγνωρίστηκαν ως δράστες και θα οδηγηθουν στον ανακριτή. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τσιόρδας καταδίκασε την επίθεση δηλώνοντας ότι "[ε]γκλήματα όπως αυτό, από ακραίες ομάδες, προσβάλλουν τον πολιτισμό μας." Ας ελπίσουμε ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν επιτέλους την δουλειά τους ως οφείλουν, και ότι η θέση που εξέφρασε η κυβέρνηση θα αποτελέσει αφετηρία του προσδιορισμού της ρατσιστικής βίας ως μείζον πολιτικό πρόβλημα που απαιτείται να καταπολεμηθεί άμεσα.

Στην ελληνική δημόσια σφαίρα, ωστόσο, κατά κανόνα αποκλείεται ο λόγος των ίδιων των μεταναστών σχετικά με την ρατσιστική βία. Μεταξύ των λιγοστών εξαιρέσεων, μπορείτε να δείτε καταρχήν τις αναρτήσεις του Βήματος και των Νέων με τις δηλώσεις του Αμπουζίντ Μουμπάρακ για την επίθεση στο Πέραμα:

Ηταν χτυπήματα θανάτου. Ορκίζομαι ότι ήθελαν να με σκοτώσουν. Δεν ήταν χτυπήματα για να φοβηθώ κάτι. Ηταν φονική επίθεση. Κοιμόμουν και ξύπνησα από χτυπήματα με κάτι βαρύ στο πρόσωπό μου. Ηταν σίδερο. Ανοιξα τα μάτια μου και είδα από πάνω μου τουλάχιστον 25 άτομα να με χτυπάνε όλοι μαζί με σίδερα. Μετά λιποθύμησα και συνήλθα στο νοσοκομείο.

Αναρτήσεις του in.gr και της Καθημερινής περιλαμβάνουν δηλώσεις εκπροσώπων μεταναστευτικών οργανώσεων για την ραγδαία αύξηση της ρατσιστικής βίας. Όπως υποστηρίζει στην δεύτερη ο πρόεδρος του συλλόγου Αφγανών Ρεζά Γκολαμί:

Μετά τις εκλογές, τα πράγματα χειροτέρεψαν. Οι ξυλοδαρμοί είναι καθημερινοί. Αυτοί δεν θέλουν απλώς να τρομάξουν τον κόσμο, χτυπάνε για να σκοτώσουν, στο κεφάλι, πολλά άτομα μαζί.

Μπορείτε επίσης να δείτε το video του docupraxi.net με την μαρτυρία θύματος ρατσιστικής επίθεσης, και την ανάρτηση του aformi.gr με θέμα την συνέλευση μεταναστών και ελλήνων για την αντιμετώπιση των φασιστικών επιθέσεων στην Καλλιθέα. Επιπλέον, το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ Εκτός των Τειχών περιλαμβάνει την αφήγηση τεσσάρων Αφγανών μεταναστών για τη ζωή τους στην Αθήνα.



2 σχόλια:

black symphony είπε...

Είμαστε σκατολαός τελικά και συγγνώμη για την έκφραση. Ντρέπομαι πια που είμαι Ελληνίδα. Έξω τα φασισταριά από τη Βουλή και την Ελλάδα για μια καλύτερη και ανθρώπινη κοινωνία. Ελπίζω οι 440.000 μ%*&)%ς Ελληνάρες που ψήφισαν τους νεοναζί να βάλουν λίγο μυαλό στον ανύπαρκτο εγκέφαλό τους.
Συγγνώμη για τον οξύ τόνο και τις ύβρεις αλλά η κατάσταση δεν πάει άλλο πια.

Ανώνυμος είπε...

black symphony,συμφωνώ απολύτως.
Είμαστε για φτύσιμο.Κι εγώ ελπίζω να βάλουν οι Ελληνάρες μυαλό και να είναι "απλώς" πολιτική ανευθυνότητα
αυτή τους η ψήφος.Αν όχι,αυτό είναι
το πραγματικό μας πρόσωπο-το πρόσω-
πο ενός τέρατος.
elastigirl