Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ρατσιστική βία, ατιμωρησία και νεοναζισμός

George Grosz, The Pillars of Society, 1926 [my daily art display]

«Η δημοκρατία στην Ελλάδα απειλείται σοβαρά από την αύξηση των εγκλημάτων μίσους και την ασθενή αντίδραση του κράτους. Απαιτείται διαρκής και συντονισμένη δράση, ιδίως από τις αστυνομικές και τις δικαστικές αρχές, για την προστασία του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου». Αυτό δήλωσε σήμερα ο Νιλς Μούιζνιεκς, Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στο πλαίσιο της δημοσίευσης έκθεσης η οποία βασίζεται στα ευρήματα από την επίσκεψή του στην Ελλάδα από τις 28 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου 2013. 

Η πολύ μεγάλη αύξηση των εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα, πρωτίστως εναντίον μεταναστών, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική. «Κάποιες επιθέσεις έχουν συνδεθεί με μέλη ή υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών, του νεο-ναζιστικού κόμματος «Χρυσή Αυγή». Επιπλέον, ρητορική που στιγματίζει μετανάστες χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική πολιτική σκηνή. Οι αρχές πρέπει να καταδικάζουν σθεναρά όλες τις περιπτώσεις ρητορικής και εγκλημάτων μίσους και να δίνουν το παράδειγμα σε δημόσιες συζητήσεις που αφορούν τη μετανάστευση».

Πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων σε άτομα και οργανώσεις που υποκινούν ή ενθαρρύνουν τη μισαλλοδοξία και το μίσος. «Η εθνική και η διεθνής αντιρατσιστική νομοθεσία έχει χρησιμοποιηθεί ανεπαρκώς, αν όχι καθόλου, για αυτόν τον σκοπό. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τις δραστηριότητες που σχετίζονται με εγκλήματα μίσους στις οποίες επιδίδονται πολιτικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων κομμάτων όπως η «Χρυσή Αυγή». Υπάρχει η δυνατότητα να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις στις εν λόγω οργανώσεις, ακόμη και απαγόρευση αν χρειαστεί. Οι αρχές πρέπει να εφαρμόσουν τα δεσμευτικά διεθνή πρότυπα και την εθνική αντιρατσιστική νομοθεσία και να επιταχύνουν την ψήφιση του νομοσχεδίου σχετικά με την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου, η οποία εκκρεμεί από το 2011. Επίσης απαιτείται συστηματική και διαρκής εκπαίδευση της αστυνομίας, της ακτοφυλακής, των εισαγγελέων και των δικαστών».

Ο κ. Μούιζνιεκς τονίζει περαιτέρω ότι επείγει να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες αδυναμίες του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, ιδίως αυτές που αφορούν τις υπερβολικής διάρκειας δίκες, την απουσία αποτελεσματικών ένδικων μέσων και τα υψηλά δικαστικά έξοδα. «Θα πρέπει να ενισχυθούν το ανθρώπινο δυναμικό και οι πόροι που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελείς και οι δικαστές. Τα θύματα εγκλημάτων μίσους θα πρέπει να απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου έγκλησης και θα πρέπει να τυγχάνουν επαρκούς νομικής βοήθειας και υποστήριξης». 

Ένα άλλο ιδιαίτερα ανησυχητικό ζήτημα είναι οι διαρκείς καταγγελίες κακομεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, από όργανα επιβολής του νόμου ιδίως εναντίον μεταναστών και Ρομά. «Η παράβλεψη από την ελληνική αστυνομία δεσμευτικών προτύπων για τα δικαιώματα του ανθρώπου έχει υπάρξει αντικείμενο διεθνούς κριτικής. Οι αρχές πρέπει να εξαλείψουν τη θεσμική νοοτροπία ατιμωρησίας και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όλες τις υπόνοιες συνεργίας τμήματος της αστυνομίας με τη «Χρυσή Αυγή» οι οποίες έχουν καταφέρει ένα υπερβολικά μεγάλο πλήγμα στην εμπιστοσύνη των πολιτών όχι μόνο στην αστυνομία, αλλά στο ελληνικό κράτος στο σύνολό του. Θα έπρεπε ήδη από καιρό να υπάρχει ένας ανεξάρτητος, αποτελεσματικός μηχανισμός διαχείρισης παραπόνων για την αστυνομία». 

Ο Επίτροπος συστήνει την παροχή επαρκών πόρων στις 70 νέες αντιρατσιστικές μονάδες της αστυνομίας και την εκπαίδευση του προσωπικού τους στα δικαιώματα του ανθρώπου και την καταπολέμηση των διακρίσεων. Επιπλέον, οι αρχές καλούνται να διευρύνουν την εντολή των εν λόγω μονάδων ώστε να περιλαμβάνουν όλες τις μορφές εγκλημάτων μίσους.

Ενώ χαιρετίζει τα βήματα που έχουν κάνει οι αρχές με σκοπό την αναμόρφωση του εθνικού συστήματος ασύλου, ο Επίτροπος προτρέπει την Ελλάδα να καλύψει ορισμένα σοβαρά, μακροχρόνια κενά τα οποία επιδρούν αρνητικά στα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, και τους καθιστούν ευάλωτους στη ρατσιστική βία. «Η Ελλάδα πρέπει να οικοδομήσει ένα ανθρωπιστικό και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου, να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ελλείψεις που αφορούν την υποδοχή, το ιδιαιτέρως δυσλειτουργικό σύστημα υποβολής αιτήσεων ασύλου στη διεύθυνση αλλοδαπών Αττικής και την πολιτική της συστηματικής και παρατεταμένης κράτησης παράτυπων μεταναστών συχνά σε ακατάλληλες συνθήκες. Η νομοθεσία και η πρακτική που αφορούν τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες επίσης πρέπει επειγόντως να αναθεωρηθούν και να ενισχυθούν σημαντικά».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: